Haberler - Aktiviteler

BERKSAV - Bergama Kültür ve Sanat Vakfı

  • 24
    16.09.2010

    BERGAMA KÜLTÜR VE SANAT VAKFI'NIN 21.YILDÖNÜMÜ KUTLANDI

    Bergama'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 88.yıldönümü aynı zamanda Bergama Kültür ve Sanat Vakfı'nın kuruluş yıldönümü olan 14 Eylül günü geleneksel olarak düzenlenen "Kültür ve Sanat Gecesi" ile kutlandı.

    Yönetim Kurulu Başkanı Dr.İnsaf Fidan yaptığı açılış konuşmasında BERKSAV'ın faaliyet ve hizmetlerinden bahsederek Vakfın kurucu üyelerine,ebediyete intikal ederek aramızdan ayrılan üyelerimiz Dr.Hasan Ergül ve eşi Meliha Ergül, Rıza Aytekin Tanol, Dr.Sami Altan, Kaya Alp Ergen ve Naci Uslu’yu rahmetle anıyoruz.Bu gecede Dr.Hasan Ergül’ü anmak amacıyla fotoğraf sergisi ve sunumu hazırlayan Bergama M.Y.O. öğretim görevlisi Sn.Gülseren Özel’e teşekkür ediyorum.dedi.

    Konuşmasında ayrıca Yüksek öğrenimde okuyan Vakıf Burs yönetmeliğimize uygun 40 öğrenciye karşılıksız burs yardımı sürdüğünü belirterek 2009-2010 öğretim yılında Burs havuz hesabımıza katkıda bulunan Sayın Melih Kahraman, Sn. Mustafa Pulcu, Sn.Yelda Meteoğlu, Sn.Mustafa Bağcı, Sn. Mehmet Ulaş’a, Sn. Özgür Yıldız ve Sn.Durdunaz Delen’e ve 40 öğrencimiz dışında uzun yıllardır burs veren Sn.Vecihi Başar, Sn. NuriSönmezer’e ve Sn.Bilgi Sönmezer’e ayrıca teşekkür etti.

    Vakfımız bünyesinde oluşturulan Kent arşivi zenginleştirme çalışmaları sürüdüğünü ifade ederek; arşivin araştırmacılara kaynak olmaya başladığını belirtti. Arşivin oluşturulmasında yoğun emek sarf eden Yönetim Kurulu üyemiz Sayın Mustafa Durmaz’a teşekkür etti. 5 yılı aşkın zamandır BERKSAV Tiyatro Topluluğu'nun amatör ruh, üstün özveri ile çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek ;"Berksav Tiyatro Topluluğu Bergama’da ve çevre ilçelerde sahne alarak ilçemizi ve Vakfımızı tanıtmaktadır. Vakıf olarak daha iyi koşullarda çalışabilmeleri için yeni bir salon oluşturma gayreti içindeyiz." dedi.

  • 23
    20.10.2009

    2009 YILI SANAT ÖDÜLÜ KARİKATÜRİST ERAY ÖZBEK'E TAKDİM EDİLDİ.

    1960 yıllardan günümüze dek Zübük,Gün,Akbaba,Diyojen,7 gün,İzmir Life gibi pek çok dergi ve gazetede karikatürleri yayınlanan ve yurt dışında 32 ülkede karma albümleri sergilenen karikatür sanatçısı Sayın Eray Özbek'e sanat ödülü Bergama Belediye Başkanı Sayın Mehmet Gönenç tarafından takdim edildi.

  • 22
    20.10.2009

    2009 YILI KÜLTÜR ÖDÜLÜ PROF.DR.BİRGÜL AYMAN GÜLER'E TAKDİM EDİLDİ.

    Bergama Kültür ve Sanat Vakfı'nın Bergama'da doğmuş,Bergama'da yetişmiş ve Bergama'ya hizmet eden kişilere sunduğu kültür ödülü bu yıl Prof.Dr.Birgül Ayman Güler'e takdim edildi.

    Berksav'ın kurucu başkanı Sayın Gürbüz Bağana'nın sunduğu ödül töreninde Prof.Dr.Birgül Ayman Gülere'e;yine Vakfın kurucu üyelerinden Sayın Efdal Önder ödülünü takdim etti.Yargıtay Onursal Başsavcısı Sayın Sabih Kanadoğlu'nun da katılımıyla onur verdiği gecede bir konuşma yaparak Berksav'ın Bergama'daki üstlendiği misyondan dolayı yönetici ve üyelerine teşekkür etti.

  • 21
    20.10.2009

    BERGAMA KÜLTÜR VE SANAT VAKFI 21. YILDÖNÜMÜNÜ COŞKUYLA KUTLADI.

    14 Eylül 1989 yılında kurulan Berksav her yıl geleneksel olarak düzenlediği Kültür Sanat gecesi bu yıl Berksoy Otel'de seçkin davetliler ve vakıf üyelerinin katılımıyla kutlandı.

    Berksav Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Durmaz yaptığı açılış konuşmasında 2 yıllık görev süresindeki yapılan çalışmalarından söz ederek bu dönemde yayınlanan Bergama Belleten'in 17.sayısı "Bergama Söylenceleri" adlı eserin yazarı sayın Eyüp Eriş'e plaket takdim etti.

  • 20
    8.10.2009

    BERKSAV'IN 21.YILDÖNÜMÜ 17 EKİM 2009 CUMARTESİ GÜNÜ KUTLANIYOR.

  • 16
    17.06.2009

    BERKSAV TARİHİ CANLANDIRIYOR.

    Bergama Kültür ve Sanat Vakfı Olarak Bergama Bedesteni’ni Kültür ve Sanatın Hizmetine açıyoruz. Bu gün Kültür ve Sanatın Hizmetine açılan Bedesten yakın gelecekte de Turizmin hizmetine açılmalıdır.

    Bergama Kültür ve Sanat Vakfı olarak 73. Bergama Kermesi süresince Bergama Bedestenini kültürel faaliyetlerde kullanmak üzere Vakıflar Bölge Müdürlüğünden Tahsisini sağladık. Bergama Belediyesinin araç desteği ile Bedestenin içindeki yılların biriktirdiği moloz ve çöpler atıldı. Bedesten yapısının içerisinde bulunan sonradan ilave edilmiş briket duvarlar bir dönem değirmen olarak kullanıldığı için ilave edilen set ve sonradan yapılan sıvalar yapıya zarar vermeden kaldırılarak iç mekanının otantik görünümünün ortaya çıkarılması sağlanmıştır.

    Ata yadigarı eserlere sahip çıkmak, bir dünya mirası olarak ortaya koymak bizim için önemlidir. Bergama Bedestenine Benzer proje olarak yapılmış olan Konya Ereğli (Cağaloğlu) Bedesteni ve Tekirdağ (Rüstem Paşa )Bedestenlerinin restorasyonlarının çoktan tamamlanmıştır.

    1998 ve 2000 yılları arasında Bergama Bedesteni Bergama Kültür ve Sanat Vakfı tarafından kiralanmış, Bedesteninin röleve ve restorasyon projelerinin ortaya çıkarılmış, vakıf eseri olan bedestenin kira bedelinin çok yükseltildiğinden kiralamaya devam edilememiştir. 2009 Haziranında Vakıflardan geçicide olsa tahsis konusunda gelinen noktadan çok mutlu ve umutluyuz.

    Kültürel amaçlarla kamunun yararına kullanılacağımız Bedesten, Bergama Kermesi sürecince gerekli tedbirlerin alınarak sergilerin yer alacağı, sergi sürecince Bergamalı müzisyenlerce ses düzeni kullanılmaksızın doğal ortamda canlı müzik yapılarak mistik bir atmosfer oluşturulacaktır.

    Amacımız, böyle bir yapının Bergama da var olduğuna kamu oyunun dikkatini çekmek bu güne kadar bedestenin içine girmemiş Bergamalıları bu alanda ağırlamak bizleri mutlu edecektir. Malatya Darende Bedesteni sahip çıkılmadığından maalesef yok olmuş kötü örnektir. Bedesten yok olduktan sonra arkasından ağıt yakmak yerine bu günden sahip çıkılmasını sağlamamak ve tarihimize sahip çıkmaktır. Bedestenin restorasyonu öncesi korunması için bütün önlemlerin alınmasının gerekmektedir. Belediye ve Özel İdare tarafından çevresindeki yapıların kamulaştırma çalışmalarına bir an önce başlanması gerekmektedir. Yada sivil toplum örgütleri ve şahıslar tarafından Bedestenin kapılarının evlat edinilerek açılması yönünde çaba harcayacağız.

  • 15
    15.05.2009

    26.VAKIF HAFTASI BU YIL SAĞLIK TEMASI İLE KUTLANDI.

    Ülkemiz genelinde bu yıl 26.sı kutlanan ‘’Sağlık Yılı” temalı Vakıf Haftası etkinlikleri çerçevesindeki programın bir günü Bergama’da kutlandı.
    09 Mayıs 2009 tarihinde Bergama Kültür ve Sanat Vakfı tarafından hazırlanan İzmir Vakıflar Bölge Müdürü ve personelinin de katıldığı programda Bergama’da bulunan restore edilen Vakıf Eserleri ve Asklepion ören yeri ziyaret edildi.
    11 Mayıs 2009 tarihinde İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün düzenlediği Vakıf Haftası kutlama yemeğinde Ege Orman Vakfı, Katipzade Hacı Osman Vakfı , Sipahi Eğitim ve Spor Vakfı , Akyaka Vakfı ve Bergama Kültür ve Sanat Vakfına plaket takdim edildi.

  • 14
    20.02.2008

    BERGAMA BELLETEN 16.SAYISI “BERGAMA MÜZESİ CAM ESERLERİ” OKURLARIYLA BULUŞTU.

    Bergama Kültür ve Sanat Vakfımız’ın süreli yayını Bergama Belleten 16.sayısında “Bergama Müzesi Cam Eserleri” adlı çalışmayı okurlarıyla buluşturdu.

    Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Binnur Gürler ve Araştırma Görevlisi Cenker Atilla tarafından hazırlanan eserde Bergama Müzesinde envantere alınmış 330 adet eserin 306 adeti; formlarına ve alt gruplarına göre tipolojik olarak tasnif edilmiştir.

    17 Şubat 2009 Salı günü Bergama Müzesi’nde yapılan çok sayıda davetlinin katıldığı tanıtımda Bergama Müzesi Müdürü Adnan Sarıoğlu ve Cenker Atilla tarafından cam eserlerin üretim ve işleme teknikleri, cam sanatı ve tarihçesi hakkında bilgi verildi.

    Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Durmaz konuşmasında; BERKSAV ’ın kültürel faaliyetlere katkısının süreceğini belirterek; davetlilerden bundan sonraki yıllarda yayınlanacak olan Belletenlerin konuları hakkında katkı ve fikir vermelerini istedi. Türkçe ve İngilize olarak hazırlanan kitabın İngilizce çevirisini yapan ancak basım aşamasında aramızdan ayrılan Dr. Mustafa Özerler’in anısına, eşi Dr.Gülpınar Özerler’e parşomenden hazırlanmış bir plaket takdim etti.

    Bergama Kültür ve Sanat Vakfı’nın Bergama’ya bir kültür hizmeti daha kazandırdığını ifade eden konuklar, Berksav Başkanı Mustafa Durmaz’a teşekkür ettiler.

    Kitabın hazırlanmasındaki katkılarından dolayı Bergama Müzesi Müdürü Adnan Sarıoğlu’na ve kitabın yazarları Cenker Atila ve Binnur Gürler’e çalışmalarının anısına plaket takdim edildi.

  • 13
    24.11.2008

    BERKSAV TİYATRO TOPLULUĞU 2008-2009 SEZON AÇILIŞINI TİYATRAL ŞİİR DİNLETİSİYLE GERÇEKLEŞTİRDİ.

    22 Kasım 2008 tarihinde DESEN HALI’da doğal bir sahnede “Ölüm ve Yalnızlığı” konu alan dinleti davetlilerin büyük beğenisini topladı.Açılış konuşmasında Berksav başkanı Mustafa Durmaz’ın okuduğu “Sessiz Gemi" şiirle usta şair Yahya Kemal Bayatlı ölümünün 50.yılında anıldı. Ünlü şairlerin şiirlerinin yanı sıra amatör şiirlerinde yer aldığı sunumda Macit Gönlügür, Ayça Gönlügür ve Serhat Serduman, Türk Sanat Müziğinin en güzel eserleri ile şiirlere eşlik etti. Dinleti bitiminde düzenlenen kokteylde davetliler ve oyuncular tiyatro hakkında sohbet ettiler.
    29 Kasım 2008 tarihinde aynı sunum BERKSAV Oda Tiyatrosunda saat 20.00 de yeniden sahnelenecektir.

  • 11
    7.11.2008

    KÜLTÜR KAŞİFLERİ VAKFIMIZI ZİYARET ETTİ.

    Bergama Kültür Kaşifleri Eğitim Projesi; ÇEKÜL Vakfı, Bergama Kültür ve Sanat Vakfı, Bergama’yı Sevenler Turizm Derneği ve Bergama Turizm Derneği’nin destekleriyle; Bergama Belediyesi – Röleve Restorasyon Bürosu tarafından LOGO EAST PROJESİ – Halkı eğitme/Bilgilendirme etkinliği kapsamında çalışmalarına başladı. 01 Kasım – 31 Ocak dönemlerinde üç ay süresince devam edecek olan projenin ilk bölümünde Fatih İlköğretim Okulu ve 100.Yıl ilköğretim Okulu VII. sınıf öğrencilerinden oluşan 10’ar kişilik üç ay sürecek olan ve “Kültür Kâşifleri” adını taşıyacak olan proje ile Bergama’da bulunan ilköğretim çağındaki çocuklara Bergama’nın sahip olduğu kültürel değerlerin çocuklar tarafından araştırılması, görerek, dokunarak, yaşayarak öğrenmelerini keşfetmeleri, tanımaları ve bu eserleri sahiplenerek, koruyup yaşatma anlamında sorumluluk hissetmeleri hedefleniyor.
    Proje kapsamında Kültür Kâşifleri, parşömen, heykel, mozaik çalışmaları yapacakları atölye etkinliklerinin yanı sıra şehir içi ve ören yerleri gezileriyle bilgilerini pekiştirecekler. Kültür projesi üç er aylık periyotlarla ilçemizde yer alan tüm ilköğretim okullarını kapsayacak. “Kültür Kaşifleri “ 03 Kasım 2008 tarihinde Vakfımızı ziyaret ederek BERKSAV’ın çalışma alanları, amaç ve görevleri, etkinlikleri hakkında Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Durmaz tarafından bilgilendirildi. Öğrenciler Berksav çalışma salonlarını gezerek Tiyatro salonu, Osman Bayatlı Kent Arşivini incelediler.