Haberler - Aktiviteler

BERKSAV - Bergama Kültür ve Sanat Vakfı

  • 92
    19.09.2019

    BERGAMA KÜLTÜR VE SANAT VAKFI 30.YILDÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI.

    Bergama Kültür ve Sanat Vakfı’nın kuruluşunun 30.yıldönümü nedeni ile düzenlenen ve geleneksel olarak Bergama’nın kültürüne ve sanatına hizmet etmiş kişilere verdiği kültür ve sanat ödül töreni 13 Eylül 2019 günü Berksoy Otel’de gerçekleşti. Geçmiş Dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Geçmiş Dönem Belediye Başkanı Yakup Kaşarcıoğlu, Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper , Geçmiş dönem Berksav Başkanları , Berksav üyeleri, Bergama’yı Sevenler Turizm Derneği üyeleri ve davetlilerin katıldığı gecede BERKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Esen’in yaptığı açılış konuşmasında; BERKSAV’ın kurulduğu tarih 14 Eylül 1989’dan bu yana Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çizgisinden biran bile ayrılmaksızın sürdürdüğü kültür ve sanat etkinliklerini bundan sonra da şüphesiz hız kesmeden devam edeceğini söyledi. Bergama Ticaret Odası, Bergama’yı Sevenler Turizm Derneği ve 17 kurucu üye ile hayata geçirilen Bergama Kültür ve Sanat Vakfı ‘nın özellikle merhum Dr. Hasan Ergül ve eşi Meliha Ergül’ün mal varlıklarını Vakfa bağışlamasıyla ekonomik yönden güçlenerek bugünlere geldiğini belirterek Dr. Hasan Ergül ve eşini , ebediyete intikal eden Vakıf üyelerimizi rahmetle ve şükranla andı.

  • 91
    12.10.2018

    2018 YILI SANAT ÖDÜLÜ

    2018 yılı Sanat ödülü ise 1960 yıllarında Halk Evi ve Halk Eğitim Merkezi’nde müzik çalışmalarına başlayan ,Bergama türkülerinin TRT tarafından kayda alınması ve Bergama Belediyesi ile Bergama’yı Sevenler Turizm Derneği’nin ortak projesi “Bergama Türküleri “ cd.sinin hazırlanmasında görev alan Bergama’nın yerel Türk Halk Müziği Sanatçısı Hayri Karayanık’a ödülü Belediye başkanı Mehmet Gönenç tarafından takdim edildi. Ödülünü aldıktan sonra çok duygulanan HAYRİ KARAYANIK , söz ve müziği kendisine ait türkülerini seslendirerek konuklara da duygu yüklü anlar yaşattı. Türkülerinin Bergamalılar tarafından çalınıp söylenmesi için türkülerinin telifini Berksav’a bağışladığını söyledi.Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç de yaptığı konuşmasında “ Hayri Ağbiye ödül takdim etmek benim için de büyük bir mutluluk .Böyle görkemli ve ayrıcalıklı bir kentte yaşamak hepimize büyük bir sorumluluk yüklüyor.Böyle görkemli bir geçmiçe bir mirasa sahip olmak onu korumayı geliştirmeyi ve bizden sonraki kuşaklara aktarma sorumluluğunu bizlere yüklüyor. O nedenle Berksav bu anlamda çok büyük bir işlevi de yerine getiriyor.” Dedi. Belediye başkanı Sn.Mehmet Gönenç Hayri Karayanık’ın özgeçmişinde müzik çalışmalarına halkevinde başladığını ifade ederek Halkevlerinin Cumhuriyetin çok önemli kurumları olduğunu ve burada yetişen halk kültürünün emekçilerinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, Hayri Karayanık’a ödül vermekten gurur duyduğunu ve ödüle karar veren Berksav Yönetimine teşekkür etti.

  • 90
    12.10.2018

    2018 YILI KÜLTÜR ÖDÜLÜ

    2018 yılı Berksav Kültür ödülü , Pergamon kazı ve araştırmalarında görev yapmış , Roma Döneminde Anadolu, Batı Anadolu’nun tarihsel coğrafyası ve Antik Tıp bulunan Pergamon Krallığı, kent tarihi ve Galenos ile ilgili araştırma ve yayın faaliyetleri devam eden Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Sayın Dr.Murat Tozan’a Bergama Ticaret Odası Başkanı Sn.Fikret Ürper tarafından takdim edildi. Ödülünü aldıktan sonra Sn.Murat Tozan yaptığı konuşmasında “Bergamalı olmak kelimelerle tarif edemeyeceğim bir duygu. Böylesine soylu ve köklü tarihi olan bir kentin şimdiki vatandaşları olmak bizim için büyük bir ayrıcalık diye düşünüyorum. Bergama Antik çağdan itibaren kültür ve sanat kenti oldu. Parşömen Bergama’da bulundu. Bütün dünya uygarlığına armağan edildi. Bunun dışında Bergama’da heykel okulu , seramik okulu ile tüm dünyaya önderlik eden ,kültür ve sanatta önde gelen dünyanın önemli antik kentlerinden biridir. Antik çağ dışında Bizans, Osmanlı döneminde de müstesna şahsiyetler ve eserler çıkardı. Bergamalı Galenos, Bergamalı Kadri, Osman Bayatlı’ya kadar aslında antik çağdan Cumhuriyet dönemine kadar kültür sanat ortamında yeşeren kişilerdir. Dolayısıyla Berksav ciddi bir geleneğin devamı olarak gördüm. İki bin yılı aşkın kültür ve sanat kentinin bu misyonunu devam ettiren, koruyan ,yürüten ve gelecek kuşaklara miras bırakan bir kurum olarak önemi tartışılmaz. Bergama Belleten gibi bir süreli yayını çıkaran, akademik yayınları desteklemesi, akademisyenleri teşvik etmesi ,kültür sanat ortamını yeşerten müstesna bir kurumdur. Dolayısıyla kültür geleneğini devam ettiren bir kurumdan ödül almak benim için çok büyük onur ve gurur.” Dedi.

  • 89
    12.10.2018

    BERGAMA KÜLTÜR VE SANAT VAKFI 29.YILDÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI.

    Bergama Kültür ve Sanat Vakfı’nın kuruluşunun 29.yıldönümü nedeni ile düzenlenen ve geleneksel olarak Bergama’nın kültürüne ve sanatına hizmet etmiş kişilere verdiği kültür ve sanat ödül töreni 22 Eylül 2018 günü Berksoy Otel’de gerçekleşti. Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Belediye Başkan Yardımcıları Ümit Atlam, Ali Kahyaoğlu ,İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuri Kiraz ,Berksav üyeleri,Bergama’yı Sevenler Turizm Derneği üyeleri ve davetlilerin katıldığı gecede BERKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Esen’in yaptığı açılış konuşmasında BERKSAV'ın kurulduğu günden bu yana , Mustafa Kemal Atatürk ve onun ilkeleri, inkılapları doğrultusunda faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi. Bu doğrultuda “kültür ve sanatın” araştırılmasına, incelenmesine , oluşturulmasına ,öğrenilmesine, korunmasına ,kitlelere yayılmasına yönelik her türlü girişimi amaç ve görev edindiğini ifade ederek, bu amaç ve görevlerimiz doğrultusunda çağı yakalayan, çağın gelişmelerine ayak uyduran, kültür ve sanatın evrensel ilklerine sadık kalarak faaliyetlerini sürdüren; fakat, aynı zamanda ,köklerine ve geleneğine de sahip çıkan bir kuruluş olarak yoluna devam edeceğini belirtti.

  • 88
    12.10.2018

    BERKSAV GEÇMİŞ DÖNEM BAŞKANINA HİZMET ÖDÜLÜ TAKDİMİ

    BERKSAV’ın 29.yıldönümü Kültür Sanat Ödül Töreni gecesinde geleneksel olarak verilen Hizmet Ödülü 2015-2017 yılları arasında BERKSAV Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi yapan Mustafa Demirel’e dönem başkanı Muhammet Muammer Esen tarafından takdim edildi. Mustafa Demirel ödülünü alırken yaptığı konuşmasında ,görev yaptığı dönemde yönetim kurulu üyelerine ve faaliyetleri destekleyen Vakıf üyelerine teşekkür etti.

  • 87
    27.10.2016

    GEÇMİŞ DÖNEM BAŞKANI VE BELEDİYE BAŞKANINA ÖZEL ÖDÜL TAKDİMİ

    BERKSAV’ın 27.yıldönümü Kültür Sanat Ödül Töreni gecesinde geleneksel olarak verilen Hizmet Ödülü 2013-2015 yılları arasında BERKSAV Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi yapan Murat Tanol’a dönem Mustafa Demirel tarafından takdim edildi. Murat Tanol ödülünü alırken yaptığı konuşmasında “Kültürün medeniyetin beşiği olduğu bu şehirde doğup büyümenin ve bir bireyi olmanın gururu mutluluğu içindeyim. Geçmişin izlerini taşıya taşıya geldiğimiz bu yolculukta sevgiyi ve kültürü harmanladık ama herşeyin ötesinde bir Bergama gerçeğini ve Bergama sevgisinin peşinden koşmayı, ve yarınlara taşımayı ilke edindik.Bu ödülü bugünlere gelmemi sağlayan gerçek Bergama sevdalısı rahmet babam Rıza Tanol adına alıyorum.”dedi.

    BERKSAV ÖZEL ÖDÜLÜ BELEDİYE BAŞKANI MEHMET GÖNENÇ’E VERİLDİ

    BERKSAV Özel Ödülü Bergama’ya Kültür Merkezi (BerKM) kazandırdığı için Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’e verildi. Başkan Gönenç ödülünü BERKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Demirel’in elinden aldı. Başkan Gönenç ödül almaktan duyduğu onur ve mutluluğu ifade ederken “ Hepimizin ortak bir aşkı var o da Bergama. Benim için yaşamımın en anlamlı projelerinden birisi oldu, benim için bir onur kaynağı oldu. Bergama Kültür Merkezi. Bergama Belediyesi olarak Kültür Merkezinde neler yapabileceğimiz, nasıl daha işlevsel hale getirebiliriz konusunda derdimiz olmayacak çünkü Bergama’nın gerçekten çok sağlam bir kültür ve sanat damarı var. Bu kentte yetişmiş ve bugün hala bu kentte yaşamını sürdüren ya da bugün yaşamını diğer şehirlerde sürdüren çok önemli Bergamalı isimler var ve yerelde de bugün hala sanat üretimi devam ediyor. O nedenle biz Bergamalı sanatçılar, bu kentin bağrından yetişen Bergama’da Bergamalılar ile buluşturmaya gayret edeceğiz. Bergama Kültür merkezi bir Belediye projesi, Kültür merkezini Bergama Belediyesi çalışmaları ile Bergamalılar ile buluştu ama bundan sonra artık Bergama Kültür merkezi Bergamalıların. Burayı sürdürecek, yaşatacak can ve omuz verecek olan Bergamalılar olacak. Ben bu güzel ve anlamlı ödül için bir kez daha BERKSAV’a teşekkür ediyorum” dedi.

  • 80
    26.10.2016

    2016 YILI BERKSAV KÜLTÜR VE SANAT ÖDÜLLERİ DÜZENLENEN TÖRENLE SAHİPLERİNİ BULDU.

    Bergama Kültür ve Sanat Vakfı’nın kuruluşunun 27.yıldönümü nedeni ile düzenlenen ve geleneksel olarak Bergama’nın kültürüne ve sanatına hizmet etmiş kişilere verdiği kültür ve sanat ödül töreni 21 Ekim 2016 günü La bella Otel’de gerçekleşti. Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Belediye Başkan Yardımcıları Ümit Atlam, Ali Kahyaoğlu, BERKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Demirel ve Yönetim Kurulu Üyeleri Kemal Ergen, Yüksel Altuğ, Nihat Özçoban, Belediye Meclis Üyesi aynı zamanda BERKSAV eski Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tanol, Bergama’yı Sevenler Turizm Derneği Başkanı ve BERKSAV Yönetim kurulu üyesi Gökhan Gönlügür, BERKSAV üyeleri ,Bergama’yı Sevenler Turizm Derneği üyeleri ve davetliler katıldılar.

    Ödül Töreninde BERKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Demirel yaptığı konuşmasında BERKSAV'ın Bergama’da bulunan her türlü kültür mirasına sahip çıkmayı ilke edindiğini Bergama’nın tanıtımına katkı sağlayacak her türlü materyali desteklediklerini ifade ederek, faaliyetlerini kısaca aktardı.

    Gecede Kültür Ödülü Bergama Folkloruna yapmış olduğu katkılar nedeniyle Volkan Timurşah'a, Sanat Ödülü ise Bergamalı Şair-Yazar Halim Yazıcı’ya verildi. Kültür Ödülü Sahibi Volkan Timurşah'a ödülünü BERKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa DEMİREL takdim etti. Volkan Timurşah ödül almaktan dolayı mutlu olduğunu belirterek “ Yaşamımda bugüne kadar birçok ödül aldım. Ama en anlamlısı bu gece BERKSAV’ın bana layık gördüğü bu ödül oldu. Çünkü Bergama çocukluğumdan beri benim için bir tutku oldu. Bergama’da dolu dolu dostluklarım oldu. Bugüne kadar dans eğitimi verdiğim tüm öğrencilerimi Bergama’ya getirip onların da Bergama’yı görmeleri ve tanımaları için elimden geleni yaptım. Bergama benim için çok özel ve anlamlı bir kent. Bana bu ödülü layık gördüğünüz için başta BERKSAV’ın Yönetim Kurulu olmak üzere herkese sonsuz teşekkür ediyorum “ dedi.

    BERKSAV 2016 yılı Sanat Ödülü sahibi Şair –Yazar Halim Yazıcı ödülünü Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç takdim etti. Halim Yazıcı doğduğu topraklarda Bergama’da böylesi güzel ve anlamlı ödülü almaktan dolayı duyduğu mutluğu ifade ederek “ Bir çocuk kadar heyecanlıyım. Bu kadar anlamlı ve özel ödülü çok sevdiğim Belediye Başkanım Mehmet Gönenç’in elinden almak beni ayrıca onurlandırdı. Ben bu ödülümü Babam Mustafa Yazıcıya, annem Semahat Yazıcı’ya ve eşim Azime Akbaş Yazıcı’ya armağan etmek istiyorum “dedi. Ayrıca Halim Yazıcı yazmış olduğu tüm şiir kitaplarının telif haklarını BERKSAV’a bağışladığını açıkladı.

  • 77
    23.05.2016

    BERKSAV II.ARASTA GÜNLERİ ŞİİR VE FASIL DİNLETİSİ BU YIL DA COŞKUYLA GERÇEKLEŞTİ.

    Bergama Kültür Sanat Vakfı (BERKSAV) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen BERKSAV Arasta Günleri onlarca sanatseverİ bir araya getirdi. Kültürel ve tarihi mirasa sahip çıkmak, korumak ve yaşatmak amacıyla düzenlenen BERKSAV Arasta Günleri, bu yılda coşkuyla gerçekleştirildi. Etkinlik, ünlü şairlerin kaleme aldığı şiirlerin Berksav Tiyatro Toplululğu oyuncuları tarafından okundu. Şiirlerin okunmasına Macit Gönlügür de ud ile eşlik etti.

    Programın ikinci bölümünde ise. Ud ‘da Türk Sanat Müziğine yıllarını vermiş, aynı zamanda Bergama Belediyesi konservatuar kurucularından Sn. Macit Gönlügür , Klarnette, TRT sanatçısı Altan Gözetlik, Kanun’da İzmir Devlet Türk Musikisi Konservatuarı mezunu kanun sanatçısı Ali İDUĞ, Ritm sazda TRT sanatçısı Seyhun Çelik ve Solistler Pınar Serdaroğlu Çaylı, Ayça Gönlügür İduğ, Mustafa Pulcu ve Muammer Esenden oluşan “Bizbize fasıl grubu” Kürdili-i Hicazkar faslından çok değerli bestekarların şarkılarını seslendirdiler.

    Etkinliğin sonunda sahneye çıkan Bergama Kültür Sanat Vakfı (BERKSAV) Başkanı Mustafa Demirel, etkinlikte sahne alan tüm sanatçılara çiçek takdim etti. Demirel yaptığı konuşmada, "Yoğun yağmura rağmen bizlere destek veren Bergamalı sanatseverlere teşekkür ediyorum. BERKSAV olarak Bergama’nın kültür ve sanatına olan katkımız her geçen gün artarak devam edecektir” dedi. Etkinliğe, Bergama İlçe Kaymakamı Osman Canatan, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, BERKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Demirel, Belediye Başkan Yardımcıları Ali Kahyaoğlu, Ümit Atlam, belediye meclis üyesi Murat Tanol, İlçe Milli eğitim Müdürü Nuri Kiraz ile sanata gönül vermiş çok sayıda Bergamalı katıldı.

  • 76
    12.11.2015

    BERGAMA KÜLTÜR SANAT VAKFI KÜLTÜR SANAT ÖDÜLLERİ TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ(76)

    Bergama'nın kuruluş yıl dönümü nedeni ile düzenlediği 14 Eylül Kültür Sanat gecesinin bu yıl ülkemizde yaşanan terör olayları nedeni ertelenmesi nedeni ile 26. yıl dönümü kutlaması Kültür sanat ödül töreni Berksav'ın genel kurul tarihi olan 06 kasım tarihinde gerçekleşti.

    Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, eşi Meltem Gönenç, Başkan Yardımcısı Ümit Atlam, Belediye Meclis Üyeleri, eski Belediye Başkanlarından Yakup Kaşarcıoğlu, Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper, BERKSAV'a geçmişten günümüze katkı koyan yönetici ve üyeleri katıldılar.

    Gecenin açılış konuşmasını yapan BERKSAV Başkanı Murat Tanol; "Bergama Kültürünün, Bergama sevgisinin, Bergama ülküsünün yaşanıp, yaşatılacağı daha nice günlerde beraber olmak tek dileğimizdir." dedi. Konuşmanın ardından geçmişten günümüze fotoğraflarla BERKSAV belgeselinin gösterimi yapıldı. Gecede Kültür Ödülü Parşömen Sanatçısı İsmail Araç'a, Sanat Ödülü ise Bergamalı ünlü klarnetçi Altan Gözetlik'e verildi. Ödül törenine katılamayan İsmail Acar'ın ödülünü kendisine iletmek üzere BERKSAV eski Başkanı Macit Gönlügür'e verildi.

    Daha sonra gecenin önemine ilişkin bir konuşma yapan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; "Bu akşam sizlerle birlikte olmaktan son derece mutluyum. Biraz önce hep birlikte bir slayt gösterisi izledik. 1935 - 40'lardan başlayan görüntüleri izlerken eminim hepimiz aynı şeyi düşündük. Biz ne kadar özel ve olağanüstü bir kentte yaşıyoruz. Bu özel ve olağanüstü kentin sadece antik dönem harabeleri, sadece anıtsal yapıları değil, onun kültürünü, onun birikimini taşıyan, yazan, üreten, kayda geçiren çok değerli insan hazinelerimiz de var. Böyle bir kentte yaşıyor olmanın gururunu tabii ki hep birlikte yaşıyoruz. Ama bunun bize getirdiği bir sorumlulukta var. Bu kültürü benimsemek, sahip çıkmak, yaşatmak, bizden sonraki kuşaklara aktarabilmek gibi çok önemli bir sorumluluğu omuzlarımızda taşıyoruz. Bu sorumluluğu belki de en iyi yerine getiren kurumlardan birisi BERKSAV. Tabii bu sorumluluğu yerine getiren çok başka kurumlarımız da var. Ben hepsine bunun için teşekkür ediyorum. Bundan sonra da bu kültürel birikimi, bu topraklarda hiç eksiltmeden, azaltmadan, Bergama'yı geçmişe yakışır bir geleceğe taşımak hepimizin görevi olacaktır. Bu güzel akşam için herkese tekrar teşekkür ediyorum." dedi.

  • 75
    12.09.2014

    78.BERGAMA KERMESİ KAPSAMINDA DÜZENLENEN BERKSAV TİYATRO TOPLULUĞU OYUNCULARI BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ.

    Bergama Kültür ve Sanat Vakfı Tiyatro Topluluğu’nun 78.Bergama kermesi etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği “Makara Yumak” ve Pandomim Gösterimi” izleyicilerin büyük beğenisini kazandı.

    09 Eylül Salı günü Berksav Oda Tiyatrosu’nda Pandomim Sanatçısı Fatma Dereli’nin gösterimi ile başlayan oyun aynı topluluğun oyuncuları olan Berksav Tiyatro Topluluğu oyuncuları Emre Gülaydın ,Kübra Etiz ,Ece Katı ,Efkan Gülener,Erdem Avcı ,Alptuğ Aşık, Hilal Gül, İlke Yasa, Fatih Döner (Doğaçlamatör), (Teknik kadro ),Taha Kırlar, Berke Gülaydın ‘dan oluşan Kemal Kırlar’ın yönetmenliğinde hazırlanan doğaçlama performanslar izleyicilerden büyük alkış aldı.

    Oyunun sonunda Bergama Belediyesi Meclis Üyesi Eyüp Zeytinci tarafından Oyunculara plaket takdim edildi. Ayrıca Berksav Yön.Kurulu Üyesi Macit Gönlügür,Yön.Kurulu Üyesi Ali ihsan Süter ve Geçmiş dönem Belediye Başkanı ve 19.Dönem İzmir milletvekili Ahmet Süter tarafından oyunculara çiçek takdim edildi.